Lajmet nga Ekonomi

INSTAT: Shqipëria, vendi i tretë me rritjen më të madhe të çmimeve

Rriten çmimet e ushqimeve gjatë muajit korrik.Sipas të dhënave të INSTAT, rritja më e madhe e çmimeve prej 6,9 % vërehet në grupin “ushqime dhe pije joalkoolike”, pasuar nga grupet “mallra dhe shërbime të ndryshme” . Në krahasim me vendet …

KESH hap tenderin për të blerë energji për muajin shtator

Thatësira e tejzgjatur dhe kuotat e ulta në HEC-e kanë detyruar Korporatën Elektroenergjitike Shqiptare që të hap tenderin për blerje energjie edhe për muajin shtator. Ndërkohë që Banka Botërore i ka dhënë të drejtë KESH-it që të fondin prej 23 …

Rritet me 9.9% hyrja e të huajve për turizëm, kryesojnë kosovarët

Në 6 muajt e parë të këtij viti në Shqipëri kanë hyrë më shumë turistë. Sipas raportit të INSTAT, numri i vizitorëve të huaj të hyrë në Shqipëri për qëllime pushimi dhe vizita ditore në muajin qershor 2017, ka shënuar …

E drejta e autorit, vendosja e tarifave për të ardhurat personale shmang abuzimet

Miratimi i tarifave fikse për pagesën e detyrimeve për të gjithë tatimpaguesit që janë subjekte të mbrojtjes së të drejtës së autorit do të ulë abuzimet. Përfaqësuesi ligjor i Albautorit dhe i Agjensisë së Mbrojtjes së Producentëve shprehet se kjo …

Nga shtatori Euro rritet por s’do arrijë vlerën e këmbimit 140 lek

Monedha europiane nuk do të prekë më nivelin e 140 lekëve. Eksperti, Ardian Civici, shprehet se sasia e shumtë e kësaj monedhe  në qarkullim nuk do të lejojë që të kalojë nivelin 134-135 lekë. Aktualisht një euro shkëmbehet me 132 …

Ja ku u punësuan 3600 personat në prag të zgjedhjeve

Zëvendëskryeministrja Ledina Mandija ka paraqitur një raport të detajuar mbi punësimet në administratën shtetërore gjatë fushatës së zgjedhjeve të 25 qershorit. Në dokumentin, i cili tashmë është dorëzuar në prokurori rezulton Ministria e Brendshme rezulton institucioni me numrin më të …

Të ardhurat në buxhet më shumë se plani por më pak shpenzime

Buxheti i shtetit ka në 7 muajt e parë të këtij viti ka mbledhur performuar pozitivisht edhe pse ka qenë periudhë zgjedhjesh. Statistikat e Ministrisë së Financave tregojnë se të ardhurat në buxhetin e shtetit nga administrata fiskale për 7 …

Tregtia me jashtë u rrit me 9.7% gjatë korrikut, ndikim fasonët

Gjatë muajit korrik tregtia e Shqipërisë me vendet e huaja ka kapur vlerën e 25 miliardë lekëve, duke u rritur kjo me 9.7 % krahasuar kjo me të njëjtën periudhë të një viti më parë por është ngadalësuar si 7 …

Thatësira ‘ndryshon’ buxhetin, më shumë para për energjinë dhe zjarret

Shtimi i fondit për emergjencat civile dhe blerjen e energjisë ka qenë në qendër të ndryshimeve që ka vendosur të kryejë kryeministri Rama, në buxhetin 2017. Në aktin e posaçëm normativ parashikohen edhe 500 milionë lekë për krijimin dhe funksionimin …

BSH hodhi në qarkullim 20 mld lekë më shumë se në korrikun e 2016

Gjatë muajit korrik Banka e Shqipërisë ka hedhur më shumë para në qarkullim. Statistikat tregojnë se gjatë muajit korrik 2017 Banka ka emetuar 20 miliardë lekë më shumë krahasuar kjo me një vit më parë. Banka e Shqipërisë ka nxjerrë …

Kreditë për konsum rriten me 5.7% në tremujorin e dytë të 2017

Qytetarët shqiptarë kanë marrë më shumë kredi për konsum gjatë tre muajve të fundit. Në raportin e Bankës së Shqipërisë, kredia për individë ka shfaqur rritje me 2.1 miliardë lekë më shumë në krahasim kjo me një vit më parë. …

Miratohen tarifat për të drejtën e autorit: Subjektet të deklarojnë të ardhurat

Në kuadër të luftës kundër informalitetit, Drejtoria e Tatimeve i ka bërë thirrje të gjithë tatimpaguesve subjekte të mbrojtjes së të drejtës së autorit që të deklarojnë të ardhurat personale. Ky institucion ka publikuar edhe tabelat ku përcaktohet një metodologji …

Rritet ekonomia, koha për të rritur pagat

Banka e Shqipërisë raporton një rritje të ndjeshme të ekonomisë shqiptare në gjashtë mujorin e parë të këtij viti. Madje theksohet se po i afrohet gradualisht nivelit të potencialit.  Në analizën e politikës monetare nënvizohet se ka një rënie të …

BSH: Inflacioni u ngadalësua falë rënies së euros

Raporti i politikës monetare të Bankës së Shqipërisë për tremujorin e dytë të vitit 2017 thekson se norma bazë e interesit ka qëndruar në nivelin minimal historik 1,25 % dhe pas rritjes së inflacionit në nivelin 2.4% në tremujorin e …

Rruga e Arbrit me koncesion, hapet gara për aplikimin e kompanive

Ministria e Transportit dhe Infrastrukturës ka hapur sot zyrtarisht garën për dhënien me koncesion të Rrugës së Arbrit, e cila lidh Tiranën me Peshkopinë. Kontrata do të jepet në formën e partneritetit publik privat, ku subjekti që do të rezultojë …

Moody`s ruan të pandryshuar vlerësimin për Shqipërinë

Gjigandi i vlerësimeve, Moody`s ka ruajtur të pandryshuar vlerësimin për Shqipërinë, në B1 me perspektivë të qëndrueshme. Raporti i Moody`s është thuajse identik me atë të Standart and Poor`s. Agjencia vlerëson reformat që ka ndërmarrë qeveria si pasojë e përpjekjeve …

Ulen kreditë e këqija, arrihet niveli më i ulët që prej vitit 2011

Edhe për muajin qershor kreditë e kqija kanë pësuar një tjetër ulje. Sipas të dhënave të Bankës së Shqipërisë huatë e pakthyera në afat kanë zbritur në nivelin 15.58% të totalit, niveli ky më i ulët i regjistruar që prej …

Shitësit e naftës dhe të gazit duhet të pajisen me licencë

Subjektet që ushtrojnë veprimtarinë e tyre në Tiranë në fushën e tregtimit me pakicë të karburanteve, gazit të lëngshëm të naftës, për automjetet, vajrave lubrifikante dhe lëndëve djegëse për konsumatorët, janë të detyruar që të pajisen me licencat përkatëse për …

Sejko: Rritja ekonomike ka qenë disi më e lartë se parashikimet tona

Vijon trendi rritës i ekonomisë shqiptare. Guvernatori i Bankës së Shqipërisë teksa ka publikuar raportin e tremujorit të dytë, thekoi se ekonomia shqiptare po i afrohet nivelit potencial duke tejkaluar në këtë mënyrë edhe pritshmëritë. Nëse rritja ekonomike do të …

FMN: Rreziku politik kaloi, Eurozona më e fortë

Fondi Monetar Ndërkombëtar ka publikuar një raport mbi rishikimin e ekonomisë globale ku vlerësohet  se ekonomia globale pritet te rritet me 3.5% kete vit dhe 3.6 % në vitin 2018. Këto parashikime kane mbetur te pandryshuara ne krahasim me raportin …

Dalja nga kriza, Greqia emëton bondin e parë që prej 2014

Greqia do të emetojë të martën një bond me vlerë 4 miliardë euro dhe afat maturimi 5 vjeçar. Kjo do të jetë hera e parë që nga viti 2014, që Greqia do të tentojë të huazojë nga tregjet ndërkombëtare financiare, …

Harta e tregtisë, Gjermania dhe Kina ndër partnerët kryesorë

Në kulmin e debatit publik që pasoi Samitin e Triestes për rritjen e bashkëpunimit  ekonomik në rajon, të dhënat e INSTAT tregojnë se harta e gjeografisë të tregtisë së Shqipërisë ka ndryshuar. Si partnerë kryesorë tregtarë, në listë nuk janë …

Kurthi i depozitave, Civici: Shqipëria ka 3.5 mld euro para të fjetura

Eksperti i ekonomisë, Adrian Civici, thotë se Shqipëria duhet të zgjidhë një otrë e më parë situatën paradoksale që ka me likuiditetin e parave ndaj biznesit. Në emisionin “Ekopolitikë” në RTV Ora News të gazetares Aurora Sulçe, Civici tha se …

‘Bitcoin’, Malaj: Shqiptarët duhet të mësojnë, paraja s’rritet në pemë

Monedha virtuale bitcoin ka mbërritur dhe  në Tiranë. Fjala është për një valutë që ekziston vetëm në rrjetet informatike, por me anë të së cilës mund të kryesh transaksione si me paranë e vërtetë. Në studion e “Ekopolitikë” të Aurora Sulçes, …

Vendet e rajonit bashkë për të promovuar turizmin në tregun aziatik

Vendet e Ballkanit janë bërë bashkë në promovimin e turizmit në tregun aziatik. Në një takim me përfaqësues nga Ballkani, Drejtori i Agjencisë Kombëtare të Turizmit, Ardit Çollaku, foli për rëndësinë që ka ky takim i dytë pas atij që …

Ulja e TVSH-së turizmit, asnjë efekt në çmime për qytetarët

Ndryshe nga sa u parashikua para hyrjes në fuqi, ulja e TVSH për turizmin nga 20 në 6% nuk është shoqëruar me ndryshim të çmimeve të akomodimit në hotele apo në shërbime të tjera. Përfaqësues të bizneseve akomoduese thonë se …

BSH: Kreditimi i qëndrueshëm, shqetësim gjetja e burimeve të financimit

Banka e Shqipërisë raporton një qëndrueshmëri të situatës së kreditimit në Shqipëri. Megjithatë, shqetësim mbetet gjetja e burimeve të tjera të financimit, jashtë sistemit ligjor. Në raportin e tremujorit të dytë të këtij viti bëhet e ditur se në bankat …

Nis Forumi i Biznesit në Trieste, Shqipëria përfaqësohet me Ekonomin

Ministri i Jashtëm italian Angelino Alfano ka hapur punimet e Forumit të Biznesit të vendeve të Ballkanit Perëndimor i cili po mbahet në kuadër të Samitit të Triestes. “Sipërmarrjet e vendeve të Ballkanit Perëndimor, sipërmarrjet italiane bashkohen sot në këtë …

Një Dhomë Tregtie e përbashkët për vendet e Ballkanit Perëndimor

Krijimi i një Dhome të përbashkët Tregtie me seli të përhershme në Dhomën e Tregtisë të qytetit të Triestes është një nga objektivat e Samitit të Triestes gjatë të cilit do të zhvillohet dhe Forumi i Biznesit me përfaqësuesit e …

‘Ngadalësimi i rritjes ekonomike, pasojë e parave informale të fushatës’

Në një kohë kur Banka e Shqipërisë vëren ngadalësim të rritjes ekonomike në tre muaj e fundit, jo vetëm fushata por edhe klima e përgjithshme e biznesit në Shqipëri janë arsyet e renditura nga ekspertët e ekonomisë si faktorë ndikues. …

Mbyllet fshirja automatike, u falën 111.356 gjoba për mosdeklarim

Përmbyllet faza e dytë e faljes fiskale, ku Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve bën me dije se janë falur automatikisht gjobat për mosdeklarim në kohë, për 111.356 subjekte me status aktiv dhe pasiv. Drejtoria e Tatimeve kërkon nga tatimpaguesit njihen …

Ndryshon tendenca, Civici: Ulja e normave të interesit, shtohen kreditë në lekë

Ndryshe nga tendenca e viteve të mëparshme, kur individët dhe bizneset preferonin kredinë në euro për shkak të normave më të ulëta të interesit, tashmë po ndodh e kundërta. Eksperti i ekonomisë, Adrian Civici pohon se ulja e normave të …

Qeveria çliron fondin 22.4 mln euro për blerjen e energjisë elektrike

KESH prej 5 korrikut i ka duart e lira të blejë energji nga importi me fondin që Banka Botërore i ka dhënë për kohët e krizave prej 22.4 mln euro. Vendimi i qeverisë për çlirimin e këtij fondi ishte kthyer …

Bursa e parë shqiptare, lincensohet kompania private për shitblerjen e aksioneve

Licensohet bursa e parë shqiptare me kapital privat nga Autoriteti i Mbikqyrjes Financiare. Në vendimin e bordit të AMF vlerësohet se bursa shqiptare do të forcojë besimin e investitorëve dhe rrisë mundësinë që kompanitë dhe qeveria të gjejnë financa afatgjata …

Sejko: Fushata ngadalësoi ekonominë në tremujorin e dytë

Një ngadalësim i rritjes ekonomike të vendit është vënë re nga Banka e Shqipërisë në tremujorin e dytë, për shkak të situatave të pasigurta parazgjedhore. Kështu thotë Guvernatori i Bankës, Gent Sejko, ndërsa veçon se edhe kushtet e pafavorshme klimaterike …

A e goditën zgjedhjet monedhën euro? Ja çfarë thotë Guvernatori Sejko

Rritja e ofertës së euros dhe zhvlerësimi i saj në tregun valutor kundrejt lekut nuk ka lidhje me zgjedhjet. Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, e sheh këtë të lidhur me përmirësimin e shkëmbimeve tregtare me jashtë, rritjen e …

Zusi: Biznesi nuk shet më me faturë, është rritur informaliteti

Për kryetarin e Qendrës së Eksporteve, Alban Zusi, kryereforma kryesore ekonomike që duhet të bëhet nga qeveria e re është formalizimi i ekonomisë. Në emisionin “Ekopolitikë” të gazetares Aurora Sulçe, ai tha se nisma e ndërmarrë në 2015 ishte negative …

Çela: Qeveria gati të miratojë kredinë 22 mln euro për blerjen e energjisë

I rikthyer rishtazi në menaxhimin e OSHEE, drejtori administrativ Adrian Çela garanton se është siguruar furnizimi me energji për muajin korrik. Në një lidhje telefonike për emisionin “Ekopolitikë” të gazetares Aurora Sulçe, Çela tha se kompania i ka të gjitha …

Kupona false, Tatimet: Subjektet private po abuzojnë, qytetarët kujdes

Subjektet private po sigurojnë përfitime abuzive duke lëshuar kuponë tatimorë falsë për të cilët qytetarët mund të mos i vënë re. Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve ngre shqetësimin dhe kërkon nga qytetarët bashkëpunim për të denoncuar rastet kur lëshohen kuponë …

MEI: Niveli i Fierzës më i ulëti në 5 vite, akuza ish-Drejtorit të OSHEE

Kaskada e Drinit nuk mund të sforcohet më për të prodhuar energji dhe nevojat e konsumatorëve do të mbulohen nga importi i energjisë. Kështu bën me dije Ministria e Energjisë e cila për rënien tej normave të nivelit të Fierzës …

I nxehti than Fierzën, 55% e nevojave me energji mbulohet nga importi

Ditët e nxehta dhe të thata shfaqen kërcënuese për furnizimin me energji elektrike ndërsa baseni ujor i liqenit të Fierzës po humbet çdo ditë 40 cm ujë. Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike përballë uljes së prodhimit vendas i është …

Ndërtimi sektori kryesor i sigurimit të të ardhurave

3.94% është rritja ekonomike për produktin e brendshëm bruto gjatë tremujorit të parë të 2017 krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Sipas INSTAT kontributin kryesor e kanë dhënë degët, ndërtim, hoteleri dhe transporte. Deina Ibrahimaj, Drejtore …

Rigjallërohet ndërtimi, në 3 muaj investime 11 miliardë lekë

Sektori i ndërtimit është rigjallëruar në muajt janar, shkurt dhe mars. Sipas të dhënave të INSTAT në tre muaj nga të 61 bashkitë janë dhënë 101 leje ndërtimi me vlerë 11 miliard e 58 milion lekë, për një sipërfaqe prej …

Euro shënoi nivele të ulëta në nëntë vite

Pas rënies së vazhdueshme prej disa ditësh, euro arrin nivelin e132.15 lekë nu kursin e këmbimit. Presidenti i eksportuesve shqiptarë Alban Zusi shpreh shqetësimin se rënia e monedhës së përbashkët ka goditur biznesin vendas duke u shkaktuar humbje në të …

Shtatë kredimarrës të mëdhenj shkojnë në falimentim

Shtatë kompani të mëdha do të shkojnë drejt procesit të falimentimit për shkak të mos shlyerjes së kredive të marra në banka. Të ndodhur në listën e 35 kredimarrësve më të mëdhenj me kredi me probleme, këto 7 kompani nuk arritën …

Mbi 1 milion shtetas të huaj hynë në Shqipëri në 5 muaj

Pesë muajt e parë të vitit 2017 duket se kanë përballuar një numër në rritje të shtetasve të huaj të ardhur në Shqipëri. Kështu flasin shifrat e Institutit të Statistikave, sipas të cilave kanë hyrë mbi 1 mln të huaj, …

“Puna e doganave” Drejtoresha Ikonomi e ftuar në “Para e Pasuri”

Drejtoresha e Doganave, Belinda Ikonomi ishte e ftuar në emisionin “Para pasuri”  në Ora Neës të gazetares Aurora Sulçe. Zonja Ikonomi foli për një rritje të të ardhurave nga lufta e kontrabandës dhe evidentimi i më i mirë i subjekteve …

Takimi për TVSH e turizmit, Topuzi: Zbatimin e 6% nuk e pengon asgjë

Përfaqësuesit e biznesit në takimin e zhvilluar me Ministren e Financave, Helga Vukaj kërkuan zbatimin sa më parë të ndryshimit ligjor për uljen e TVSH 6% për akomodimin. Ndërsa sezoni ka filluar presidenti i Shoqatës së Hoteleri Turizmit Zak Topuzi …

Industria e materialeve të ndërtimit e manifaktura udhëheqin ekonominë

Industria e materialeve të ndërtimit, tulla e çimento dhe lënda e parë për industrinë e manifakturës lëkurë, janë ato që udhëheqin ekonominë dhe rritjen e eksporteve shqiptare. Presidenti i Qendrës së Eksportuesve Shqiptarë, Alban Zusi, thotë se këto industri kanë …

Eksportet vijojnë trend rritës, rikuperojnë në 5 muaj

Eksportet e mallrave kanë vijuar trendin rritës edhe përgjatë muajit maj, duke arritur në vlerën e 24 mld lekëve dhe rritja llogaritet të jetë 18% krahasuar me majin 2016 dhe 8% përballë muajit prill 2017. Në rritje rezultojnë edhe importet …

Ministria e Financave nxit implementimin e uljes së TVSH për turizmin

Ministria e Financave ka nxitur grupet e interesit që sa më shpejt të japin vlerësimet e tyre për ndryshimin në ligjin e TVSH për turizmin në mënyrë që ulja të implementohet gjatë sezonit turistik të këtij viti. Në një deklaratë …

Trendi i ekonomisë, Kadare: Performancë të mirë transportet e shërbimet

Në analizë të të dhënave të Bankës së Shqipërisë, ekspertët e ekonomisë vlerësojnë se muajt e fushtës nuk e kanë trazuar ndjeshëm ecurinë e saj. Prof. Arjan Kadare shprehet se një trend rritje shprehet prej eksporteve me një rritje 45% …

Rriten me 22 % eksportet e xhamit e melaminës drejt Kosovës

Në portin e Durrësit, shënohet rritje e eksporteve drejt Kosovës, ku materiale si xhami dhe melamina kanë pësuar rritje me 22 për qind. Në tërësinë e volumit tregtar që kalon në port, eksportet ruajnë trendin pozitiv me 10 për qind …

INSTAT: Hotelet, shtim të volumit të shitjeve, ulen të punësuarit

Hotelet dhe agjencitë e udhëtimit kanë pësuar një rritje të fortë të volumit të shitjeve në tremuajt e fundit. INSTAT përmes shifrave thotë se rritja përshtatet me sezonin, ndërsa numri i të punësuarve në hotele ka shënjuar ulje. Treguesit tremujorë …

Rikonstruksioni i hotel Dajtit, BSH: Ja procedurat që u ndoqën për tenderin

Ndërkohë që ka nisur rikonstruksioni i hotel Dajtit, Banka e Shqipërisë ka publikuar procedurat e ndjekura për tenderin por dhe për ndryshimin e fondit të financimit. Në deklaratën për mediat thuhet se në vitin 2011 është miratuar Procedura e prokurimit …

Fillon falja e borxheve, në një ditë përfituan rreth 105 mijë tatimpagues

Rreth 105 mijë tatimpaguesve u janë fshirë automatikisht gjobat vetëm në ditën e parë të zbatimit të ligjit të faljes fiskale. Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve ka filluar me proçesin e faljes dhe penalitetet e biznesit për deklarimin me vonesë …

Tkurren investimet e huaja

Banka e Shteti evidenton një ulje të trendit të investimeve të huaja në vend nëse kjo shifër do të krahasohet me 3 mujorin e fundit të vitit që lam pas. Raporti evidenton një rritje të lehtë me tre mujat e …

Biznesi program falas për partitë, kërkon të propozojë ministrin e Tregtisë

Përfaqësim më të madh në politikbërje, krijimin e një Ministrie posaçërisht për tregtinë dhe sipërmarrjen si edhe të drejtën për të propozuar 3 emra për Ministër të sektorit.  Janë këto disa nga propozimet e radhës nga sektori i biznesit në …

Maryam Salim, përfaqësuesja e re e Bankës Botërore në Shqipëri

Maryam Salim është përfaqësuesja e re e Përhershme e Bankës Botërore në Shqipëri, e cila zëvendëson në këtë post Tahseen Sayed pas përfundimit të misionit të saj 3- vjeçar në vendin tonë, më 1 shkurt 2017. Salim zotëron rreth njëzet vjet …